Vet een springvorm (15 cm) in en bekleed met bakpapier. Maal 140 gr. speculaasjes fijn. Smelt 60 gr. roomboter. en roer door de kruimels heen. Stort dit in de springvorm. Klop 250 gr. roomkaas en 35 GR. suiker romig en voeg één voor één 2 eieren erdoor en mix tot de eieren zijn opgenomen. Roer 1 theel. vanille extract en 50 gr. zure room toe. Voeg 50 gr. speculoospasta toe. en klop tot een glad geheel. Giet het beslag op de koekbodem en strijk glad. Bak de cheesecake in 40 min. gaar op 150 gr. in een voorverwarmde oven. Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Als de cake is afgekoeld zet je de cake in de koelkast en laat minstens 4 uur opstijven. Smeer de bovenkant in met 100g. speculoospasta en versier met stukken speculaaskoekjes.